Gys, gru og overtro – historien om græskarlygten

Traditionen med græskarlygter blev bragt til USA af irske immigranter, der fortalte det gamle irsk sagn om Jack O-lantern – Jack af Lanternen.

”Engang for længe, længe siden – dengang, hvor der var hekse og spøgelser til – boede der langt ude på landet en dreng, der hed Jack.

Jack var ikke nogen rar dreng. Han slog, stjal og løj – og først blev han smidt ud af skolen, så ud hjemmefra.

Jack tog det ikke så tungt. Han startede med at stjæle pengene til de fattige fra kirkebøssen – og i kirken tog han også et lille sølvkors, som han puttede i lommen. Han levede af at snyde, lyve og stjæle – og han var god til det.

LÆS: Hvordan opstod spøgelseshistorierne?

En aften drak han med Fanden, og da Jack var en snedig rad, overtalte han Fanden til at trylle sig om til en sølvmønt, de kunne betale med – derefter kunne Fanden trylle sig væk igen, og kroværten ville være blevet snydt. Men Jack lagde sølvmønt-Fanden i sin lomme, hvor det lille sølvkors, han stjal som dreng, stadig lå. Nu kunne Fanden ikke forvandle sig tilbage, da korset var et stærkt kristent symbol. Jack fik nu Fanden til at love, at han ikke ville kræve Jacks sjæl til Helvede, når han engang skulle dø. Det lovede Fanden, og Jack slap ham fri.

Some dance with the Devil, some drinks with him…

Det var jo på sin vis smart, for Jack vidst jo godt, at han ville ryge lige i Helvede, når han døde, fordi han havde opført sig så forfærdeligt.

LÆS: Stingy Jack

Da Jack døde, kom han ikke i Helvede – men han kom heller ikke i himlen. I stedet var han nu dømt til at vandre hvileløst rundt på jorden uden nogensinde at kunne finde ro. Fanden gav Jack et lille stykke glødende kul, som Jack lagde i en udhulet roe…  og nu vandrer Jack hvileløst rundt med sin lanterne.”

Hvordan roen så blev til et græskar, melder historien intet om…

Kilder:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jack-o%27-lantern
https://www.history.com/news/history-of-the-jack-o-lantern-irish-origins
http://www.historie-online.dk/temaer-9/arstidens-skikke-14-14-14/halloween-29-29/graeskarlygten
Foto: Free Stock Photos og Crown Liquors.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget