“Blodkongens datter”- blod, runer, drama og Danmarkshistorie

Sigurd har gjort det før, og med “Blodkongens datter” starter forfatteren Merlin P. Mann en børnebogsserie om Nationalmuseets mange spændende skatte fra Danmarkshistorien. Bogen henvender sig primært til børn i alderen 8-13 år, og som egenlæsning fra 10 år og opefter. Nationalmuseet har arrangeret en skattejagt med udgangspunkt i bogen.

Og både Datter8år, Søn4,5år og jeg blev taget med storm.

Vi møder 14 årige Rane (- jeps, det hedder han faktisk 😊), der er taget ind til Nationalmuseet med sin mor. Ranes mor vil forsøge at aflevere et danefæ og forhåbentlig få en dusør. Mens mor taler, går Rane ind på museet og betages af et kors i en montre, kaldet Gunhildkorset. Da en kustode kommer, løber billetløse Rane i panik og ender i kælderen. Her finder han en mystisk runestav, og da han drejer på stavens ringe, falder han gennem tid og rum. Han lander midt i et blodigt slag i 1100-tallet – borgerkrigen mellem tre kongerivaler: Svend, Knud og Valdemar er i gang. Rane bliver reddet af kong Svends datter Gunhild, som Gunhild-korset er lavet til. Og så begynder jagten på at komme tilbage til sin egen tid…

Sproget er letforståeligt, og historien er spændende – vi læste 4 kapitler ud af 24 i rap. Jeg var indledningsvis en smule skeptisk: Var konceptet lidt for ”tænkt” og konstrueret? Men jeg overgav mig på side 3.

Min 8 årige datter jublede begejstret: ”Det er så spændende, at jeg hele tiden vil høre videre!”

Selv den 4,5 årige var fanget og bemærkede tørt: ”Det er også lidt spændende, hvem der er inde i den kutteklædte halløjsa”.

Historien er bygget op omkring Gunhild-korset; et kors udskåret i hvalrostand, som befinder sig til Nationalmuseet. Læs mere om Guldhild-korset her.

På Nationalmuseet kan man ikke bare se Gunhildkorset med egne øjne.

Fra den 11. juni til den 31. december 2020 kan man gå på skattejagt med udgangspunkt i bogen på Nationalmuseet. Skattekortet udleveres på museet – og har man bogen med på museet, får man en præmie, hvis man løser gåden.

Og så kan man jo også lige læse Sigurd Baretts Danmarkshistorie kapitel 9 om “Svend, Knud og Valdemar” (eller høre det på lydbog) og tage en svingom til hans sang af samme navn.

“Blodkongens datter” er skrevet af forfatteren Merlin P. Mann. I denne video fortæller han om ideen bag bogen.

Her er Litteratursidens anmeldelse af bogen.

Nationalmuseet har adresse på Ny Vestergade 10, Prinsens Palæ ,1471 København K.

9 kommentarer til ““Blodkongens datter”- blod, runer, drama og Danmarkshistorie”

  1. Tak for anbefalingen. Vores søn på 9 år fik den pudsigt nok i fødselsdagsgave her i sommer og er i færd med at læse den. Han er meget optaget af den, så han ser det ikke som lektier:-) Og så er det et plus, at han også må tage den med i skole, de dage de skal læse i egne bøger.

  2. Tak for anbefalingen. Den skal vist på julegavesedlen. Altid godt med gode boganbefalinger.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget