Turen går til Grønland – i vikingetiden

I efteråret 2020 havde vi den store oplevelse at læse Merlin P. Manns første bog om Rane og det magiske museum. Jeg var kritisk indstillet: Holder ideen – er det ikke lidt slidt med et barn, der sendes tilbage i tiden? Men dét gør den – jeg overgav mig på side 3, og af og til måtte børnene lige råbe: ”MOAR!”, fordi jeg simpelthen kom til at læse vide selv … uden at læse højt.  

LÆS: Vores anmeldelse af Rane og det magiske museum 1: ”Blodkongens datter”.

Bogen henvender sig primært til børn i alderen 8-13 år, og som egenlæsning fra 10 år og opefter, men min søn på 5 år kunne sagtens være med. Hvis man ikke har læst den, så er det bare om at komme i gang. I oktober 2021 udkom fortsættelsen: ”Skyggerne i isen” og bind tre ”Mørket under dæk” udkommer forventeligt i oktober 2022. Bodil Bang Heinemeier har igen stået for tegningerne, der sætter fantasien i gang.

LÆS: Skattejagt på Nationalmuseet: Runer, det er da noget, man rister?

Rane og det magiske museum, Skyggerne i isen, Merlin P. Mann, Bodil Bang Heinemeier

I ”Skyggerne i isen” følger vi Rane og Gunhild, datter af Svend ’Blodkongen’ Grathe tilbage til vikingetiden i hidtil ukendte egne af Grønland, hvor mørke skygger gemmer sig i isen.

Bogen starter, hvor ”Blodkongens datter” sluttede: Rane er tilbage på Nationalmuseet, men med Gunhild som blind passager. Hun kan ikke komme tilbage til sin egen tid i 1150, da der er gået kuk i tiden. Og så er to smukke amuletter forsvundet fra museets nye vikingeudstilling “Togtet”. I forsøget på at få Gunhild tilbage til sin egen tid, lander vores venner i stedet i Erik den Rødes vikingetid i Grønland, hvor deres skæbne knyttes sammen med kvinden Gudrid, og hvor grønlandske sagn og åndevæsener fra Grønlands mytologiske verden venter på dem.

”Skyggerne i isen” er lige så svær at lægge fra sig som ”Blodkongens datter”. Merlin P. Mann har valgt at tage fat i en mindre kendt del af vikingernes historie – nemlig historien om dem, der drog mod Grønland. Det er modigt, fordi det ikke nødvendigvis vækker genkendelse hos læserne, men ikke mindre dramatisk end fortællinger om vikingernes færden andre steder og fortæller en spændende, og måske ikke voldsomt kendt, del af vores historie.

LÆS OGSÅ: “Togtet” – med Bjørn Jernside og vikingerne på jagt efter Rom

LÆS OGSÅ: Slottet, der fik navn efter et elevatorbord

Merlin P. Mann evner som få at flette små betydningsfulde sidehistorier sammen med hovedhistorien. Hvad kæmper man egentlig med, når ens far er kronisk syg? Hvordan balancerer vi mellem, at de værdier, der var rigtige i en anden tid, ikke passer i vores tid? Hvordan ville Svend Grathes datter reagere, hvis hun stod i vor tid og opdagede, at vi i dag kaldte hendes far ”Grathe” – ikke fordi det var hans efternavn, men fordi han blev massakreret på Grathe Hede? Det er en enkel og fin opfordring til kildekritik til både børn og voksne.

Samlet set er ”Skyggerne i isen” både en spændende og letlæst fantasyhistorie med magi, action og tidsrejser. Jeg fandt historien i ”Skyggerne i isen” mere kompliceret end ”Blodkongens datter”, da der rejses en del i tid og rum og et noget større persongalleri introduceres. Men børnene var helt ligeglade og kunne sagtens følge med. Bogen og serien får derfor mine varmeste anbefalinger. 

“Skyggerne i isen”

Titel: Skyggerne i isen
Forfatter: Merlin P. Mann
Illustrationer: Bodil Bang Heinemeier
Serie: Rane og det magiske museum
Udgivet
2021 på Politikens Forlag
Jeg vil anbefale bogen til
Børn, der holder af fantasy og eventyr – og som ikke har noget imod at blive klogere undervejs.

1 kommentar til “Turen går til Grønland – i vikingetiden”

  1. Vores søn har lige læst Blodkongens Datter og kunne nærmest ikke slippe den. Han får de næste to bøger i kalendergave.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget