Turen går gennem Astrid Lindgrens fortællinger 

Astrid Lindgren er verdensberømt for sin fortællestil og de eminent gode historier, hun har skrevet.

En storebror redder sin lillebrors liv ved at kaste sig ud først af et brændende hus. En pige, som kan bære en hest, bor alene i et hus og har en kuffert fuld af penge. En dreng møder en lille mærkelig mand, der kan flyve med en propel på ryggen. En lille dreng laver de mest opfindsomme tossestreger – igen og igen.

Jeg vil anbefale Astrid Lindgren til højtlæsning. Nogle forældre oplever gensynsglædens begejstring, når de læse Astrid Lindgren højt. Dét mærker børnene – og så har man grundlag for den gode fælles oplevelse med højtlæsningen.

Én af de allerbedste ting ved Astrid Lindgren er, at det er ”Time tested secrets”, der ikke er så hemmelige endda. Hundredetusindvis af børn kan ikke tage fejl – Emil, Rasmus, Grynet, Pippi og Tvebak går rent ind!

En anden ting er, at sproget er enkelt uden at være kedeligt. Astrid Lindgren kunne noget med sprog, som kan fange selv de mindste børn. Det gør bøgerne oplagte til højtlæsning.

Visse af Astrid Lindgrens bøger indeholder også beskrivelser af, hvordan man levede ude på landet i gamle dage. Det kan være svært at forstå – også selvom man har været på Frilandsmuseet, at man rent faktisk har kunnet leve på den måde. Det er en forståelse, jeg gerne vil have, at mine børn får – og forhåbentlig taknemlighed til tidligere generationer, som har skabt grundlaget for det liv, vi kan leve i dag.

LÆS OGSÅ: Vores besøg i Astrid Lindgrens Verden

Vi voksne generelt læser for lidt for vores børn. Vi skal læse for vores børn for at udvikle deres sprog, ordforråd og skoleparathed, for at hjælpe vores børn med at forstå verden, lære at fokusere og forholde sig i ro og ikke mindst udvikle deres evne til at reflektere, tænke abstrakt og leve sig ind i andre menneskers verden (Kilde: TrygFondens Børneforskningscenter).

Det er dog lettere sagt end gjort. Herhjemme læser vi primært som godnatlæsning. Jeg havde en drøm om at sidde søndag eftermiddag og læse for børnene i sofaen, men mine to små lopper kan ikke holde sig i ro, desværre. For mig hjælper det at få læst for dem ved at lægge en plan for, hvilken bog/bøger vi skal læse og så tage ét kapitel ad gangen, så vi ikke hver aften leder reolen igennem.

LÆS OGSÅ: Da vi næsten var til bal på Rosenborg

Før jul læste jeg ”Rasmus på farten” af Astrid Lindgren højt for mine børn. Historien om en lille dreng, der forlader et børnehjem, fordi han er sikker på, at der et eller andet sted i verden må findes nogen, der gerne vil elske en dreng med glat hår, ramte plet. Og nu er turen så kommet til Emil.

Har I nogle gode tips til at få læst for børnene? Hvad læser I, og hvornår læser I? Og hvad er jeres favorit blandt Astrid Lindgrens bøger?

Så er her er planen for de næste måneders læsning:

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget