Pompeji – en tur i tidsmaskinen

Hvis jeg fortæller, at der findes en tidsmaskine, som kan tage os tilbage i Romertiden, tror I mig så? Den er god nok. Byen Pompeji blev for næsten 2000 år siden begravet af vulkanen Vesuvs udbrud. Mennesker, dyr, huse, mad – alt stivnede. Arkæologer har siden udgravet en stor del af Pompeji og nabobyen Herkulanum.

Moesgaard Museum – eller MOMU blandt venner – har skabt udstillingen ‘På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum’, som viser livet i de to romerske byen, og vulkanen Vesuvs berømte udbrud, der begravede – og bevarede – Pompeji.

Udstillingen kan ses frem til 13. september 2020.

Covid19-info: Man skal p.t. booke tid til udstillingen, men kan være i den, så længe man ønsker. Der sprittes konstant af – borde, glasværn, gelændre. Der er Covid19-sommerrabat på Moesgaard. 

På vores MOMU-tur så vi udstillingen ‘På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum’, Grauballemanden, overnattede i telt ved Sulkendrup Mølle, og spiste frølår på restaurant Lieffroy i Nyborg. Vores tips og tricks

Det er en fin visuel udstilling for alle aldre. Børn fra 8 år og opefter får noget ud af udstillingen på egen hånd. Man kan sagtens tage mindre børn med og have en god voksenoplevelse. Jeg foreslår, at man taler med børnene om Pompeji, Vesuv og vulkaner inden udstillingen, at man fortæller børnene om et par højdepunkter nævnt nedenfor – også er det et hit at farvelægge Pompeji .

Vores forberedelse

Vores besøg af Pompeji-udstillingen vil gå over i historien, som det bedst planlagte besøg nogensinde.

Som den 4 årige sagde til den 8 årige: ”Hvorfor taler alle så meget om Pompeji?”. ”Det gør de heller ikke – det er kun os”, svarede den 8 årige.

Vi har læst nogle forskellige børnebøger om Pompeji og set YouTubeklip.

Bøger for børn

”Den utrolige historie om Pompeji” af John Malam for børn ml. 8-12 år. En rigtig god tegneserielignede fortælling med farvestrålende billeder, som taler direkte til barnet. Man har rollen som en gammel husslave for en romersk dreng og oplever og overlever Vesuvs udbrud. Begge mine børn på 4,5 og 8 år kunne holde fokus under hele oplæsningen og var begejstrede. Kan på nogle biblioteker lånes som e-bog på E-reolen. Kan købes i Moesgaards museumsbutik for 99,95 kr.

For flere gode børnebøger om Pompeji se her.

YouTube-klip

Illustreret Videnskab har lavet en fin video på ca. 7 min, som min 4,5 årige søn kunne holde fokus til at se.

Her er et sammenklip af katastrofen fra filmen ”Pompeji”, som skulle være forholdsvis korrekt bortset fra ildkuglerne. https://youtu.be/Vc1zpIBqqBI

Vores besøg på udstillingen

Vi havde booket tid til kl. 13.00. Vi brugte ca. 45 min på udstillingen, en del på at indfange Søn4år.

Udstillingen viser først, hvorfor Napolibugten var et vigtigt og rigt handelscentrum for Romerriget. Dernæst gennemgås de varer, man handlede med, samt rigmandsvillaer i Pompeji og Herkulanum. Til sidst går man gennem et rum med gipsafstøbninger af døde kroppe i Pompeji, samt kopier af skeletter fra Herkulanums strande. Afslutningsvis samles man om en kort 3D film om Plinius den Ældres redningsforsøg og vulkanudbruddet. Dét er udstillingens højdepunkt.

Der er graffiti på væggene, boder med mad, mosaikgulve og levende skygger samt lydeffekter. I baggrund tårner et lysbillede af Vesuv sig op, og en svag buldren minder om den ventede katastrofe. Søn4år var svært skuffet over, at lysbilledet ikke viste udbruddet. Der er mange montre med amforaer, skilte med tekst og skærme med engelsktalende arkæologer, og det var lidt en udfordring at undgå “voksen-læser-højt-for-børn-på-museum”-fælden.

”Pompeji i børnehøjde”-delen retter sig mod de 5-12 årige og er bogstavelig talt i børnehøjde. Man skal være under 140 cm for at se den. Det er historien om Jafar og Saga, hvis far er egyptisk læge ombord på et romersk skib for at blive romersk statsborger. Historien fortælles via små bittesmå glughuller til otte billeder. Det havde været hjælpsomt, hvis brochuren til historien var blevet udleveret i skranken, men den udleveres kun på forespørgsel ”pga. corona”. Jeg ved ikke, om de tror, at vi slikker på den… Datter8år synes, at historien var rigtig god. Søn4år var helt ligeglad. Mor kunne ikke se den…

Gode højdepunkter:

  • Rambuk til skib i første rum (en såkaldt rostrum), en bronzevædder fra et krigsskib, der er fundet i byens havn. Rambukken sad under vandlinjen forrest på krigsskibene og kunne smadre skroget på et fjendeskib. (Romerne gjorde en stor indsats for at erobre Middelhavet)
  • Historien om Jafar og Saga (skim brochuren i forhallen)
  • Mad i disken og brød i bagernes ovne (hvad spiste man i Pompeji + de mange bagere tyder på, at folk ikke havde mulighed for at lave mad hjemme?)
  • Havebassin med sjov animeret mosaik – “så I havmanden?” (Rigmandsvillaer var rigt dekoreret)
  • Lille statue med den berusede (og tissende) Herkules med løveskind og kølle/statue med Hydra (mulighed for at tale om Herkules og de græske guder)
  • Døde gipskroppe (Hvorfor mon de ikke slap væk i tide?)
  • 3D film med Vesuvs udbrud og Plinius den Ældres redningsaktion
Husk:
  • Bed om børnebrochure i receptionen.
  • Har I taget Molslinjen, kan I få refunderet 20% af billetprisen, dog ikke samtidig med covid-rabatten.
  • Har I købt billet inden covid-sommerpakken, kan I få refunderet 50% af billetprisen.

Opfølgning

Efter udstillingen fik vi is og kaffe i museets café. Vi talte kort om, hvad der var det bedste ved udstillingen. Begge mente, at det var 3D-filmen i sidste rum. Endvidere mente Søn4år, at rambukken på det romerske krigsskib var ret spændende, mens Datter8år var glad for Saga/Jafar-historien.

Om aftenen spiste vi middag på restaurant Lieffroy i Nyborg. Børnene fortalte om udstillingen og farvelagde tegninger med vulkaner og Pompeji.

Link til tegninger:

Her talte vi om:

  • Hvad var det sjoveste ved udstillingen?
  • Lærte du noget, du ikke vidste?
  • Fik du noget at vide, som du vidste i forvejen?
  • Var der noget, I gerne ville vide mere om?
  • Hvordan tror I, det var at være barn i Pompeji?
  • Var der forskel på, hvem man var i Pompeji?
  • Lærte du nye ord i dag?

Og lidt quiz-spørgsmål

  • Hvad hed byerne, der blev udslettet af vulkanen ved Napolibugten? Svar: Pompeji og Herkulanum
  • Hvad hedder vulkanen, der udslettede Pompeji? Svar: Vesuv
  • Hvad blev Pompeji dækket af? Svar: Aske og pimpsten – ikke lava.
  • 16 år forinden har indbyggerne i Pompeji fået et varsel om vulkanens udbrud. Hvad var det? Svar: Et jordskælv.
  • Hvilket rige hørte Pompeji under? Svar: Romerriget.
  • Hvilke afgrøder voksede der især rundt om Pompeji, som indbyggerne spiste?: Svar: Vindruer og oliventræer.
  • Hvordan kan man se, at Pompeji var en romersk by? Svar: Der var et Forum, offentlige bade og templer for de græske guder.
  • Hvorfor genopbyggede man ikke Pompeji? Svar: Fordi det var begravet under 5 meter aske og pimpsten.

Ting at tale om

Jeg har brugt udstillingen som ramme til at tale med børnene om Pompeji (yes, den er god nok), vulkaner, livet i romertiden, de græske guder og lidt om arkæologi.

Baggrund

Hvad er Pompeji? Pompeji var en by i Romerriget i det sydlige Italien. I år 79 e.Kr. gik vulkanen Vesuv i udbrud og pumpede i over 30 timer eksplosionsagtige bølger af gas, vulkansk aske og sten ned over Napolibugten. Byerne Pompeji og Herkulanum blev dækket – ikke af lava, men af flere meters lag af aske og pimpsten. Kystlinjen blev skubbet 450 meter ud i havet.

Vulkanen Vesuv og dens udbrud

Vesuv var en vulkan. Det vidste borgerne i Pompeji bare ikke. De kaldte den “Bjerget”, og dyrkede vin og oliven på dens frugtbare skråninger. Vesuv nåede at udsende seks laviner og slyngede ni milliarder tons vulkansk materiale ud over Napolibugten. Da alt igen blev stille efter udbruddet, lå Herkulanum begravet under 25 meter klipper, aske og sten, mens Pompeji var dækket af omkring fire meter. Hele landskabet omkring Vesuv var fuldstændig øde.

De døde kroppe og glemte byer

Mange mennesker nåede at flygte, men ikke alle. Nogle døde og blev slået bevidstløse, da husene begyndte at styrte sammen. Andre havde måske for meget at miste; der var ikke forsikringer i romertiden. Andre var slaver, som måske var beordret til at blive. Blandingen af pimpsten, aske og vand blev til en slags cement rundt om de mennesker og dyr, som ikke nåede at flygte. De er derfor blevet foreviget i deres dødsøjeblik, og man har kunnet lave gipsafstøbninger i de hulrum, som deres kroppe har efterladt.

Og nogle ting, som ikke skulle have været glemt, gik tabt. Historien blev legende. Sagn blev myte. Og i 1500 år var byerne gået i glemmebogen, indtil de første udgravningerne af byerne begyndte i 1592.

Plinius was there

Plinius den Yngre oplevede som 17 årig udbruddet. Han nedskrev sin øjenvidneberetning i to breve til historikeren Tacitus. Et vulkanudbrud, hvor vulkanen udspyr aske og giftgas, kaldes i dag et plinisk udbrud.

Fra krigsskib til redningsbåd

Plinius den Yngres 55 årige onkel, Plinius den Ældre, var admiral for den romerske krigsflåde, som holdt til i byen Misenum. Flådens opgave var primært at beskytte de vigtige handelsruter i Middelhavet. Han forsøgte at redde de nødstedte, hvilket siges at være første gang i verdenshistorien, hvor militær magt blev anvendt til at redde civile. Plinius den ældre døde på byen Stabiaes’ strand under redningsaktionen, og det vides ikke, om den romerske flåde rent faktisk reddede nogle af indbyggerne i Pompeji eller Herkulanum.

Andre gode tips og tricks?

Har du også set udstillingen og har nogle gode tips og trick? Skriv dem i kommentarfeltet 🙂

Nørdede links

Grand Palais, Paris viser fra 1. juli 2020 til 27. september 2020 en udstilling om Pompeji.

Materiale til udstillingen kan findes her

Grand Palace video om udbruddet

“Doctor Who” i Pompeji

Bogen ”Pompeji” af Robert Harris. Ikke stor litteratur, men man er godt underholdt fra start til slut.

Og så er der faktisk lavet en film om katastrofen – Jon Snow har hovedrollen som gladiator.

Moesgaards udstilling er bl.a. anmeldt her:

Århus Lokalavis 6. november 2019: Storstilet udstilling på Moesgaard Museum om romerbyen Pompeji der blev udslettet af vulkanen Vesus

Børnibyen 11. november 2019: På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum

Politiken den 21. november 2019:  Mad! Sex! Død!: 5 hjerter til stor udstilling om Pompejis søde liv og dramatiske undergang

Jyllandsposten: Byer blev begravet i aske – Moesgaard Museum beskriver dramaet

Weekendavisen den 29. november 2019: Et smukt øjeblik før døden

Pressefoto – Moesgaard Museum, På vej mod katastrofen – Pompeji og Herkulanum.
Egne fotos, Amazon – Foto af Kit Harrington

1 kommentar til “Pompeji – en tur i tidsmaskinen”

  1. mathilde@niordson.com

    Super vel beskrevet. Mange gode ideer til bøger som jeg vil kaste mig over til mine to unger 2,5 og 4,5 år.
    Glæder mig til din næste historie.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget