”Var der zombier i stenalderen?”

Da man i 1975 begyndte opførelsen af Vedbæk Skole, dukkede hvad der viste sig at være en større gravplads op. Hvor der i dag parkeringsplads ved Vedbæk Skole på lokaliteten Bøgebakken fandt man 17 grave med 22 forskellige menneskers velbevarede knogler. Vedbækfundene regnes for at være et de mest spektakulære fund fra jægerstenalderen i Nordeuropa. Siden 1984 har de været udstillet på Gl. Holtegaard – historien fortæller, at Nationalmuseet på daværende tidspunkt ikke havde plads til dem.

LÆS OGSÅ: Besøg tidslommen fra Victoria-tiden – midt i København

LÆS OGSÅ: Sidste chance for at sige farvel til Zoologisk Museum, som lukker den 23. oktober 2022

LÆS OGSÅ: På besøg i Bronzealderen

Jeg besøgte udstillingen med min søn og datter i efterårsferien, og det var en virkelig god oplevelse. Selvom udstillingen er fra 1984, er den alt andet end en klassisk gammel montreudstilling med flintespidser i lange rækker. Her er træstammer, grene, lyden af vand og fuglefløjt. ”I må røre ved alt det, I kan se” sagde museumsinspektøren, og der er virkelig noget at gå i gang med for pilfingre i alle aldre. I udstillingen får man fornemmelse af, hvilke omgivelser man har levet i som jæger, fisker og samler for ca. 7000 år siden, og hvordan naturen omkring Vedbæk har set ud dengang. Man bevæger sig ad snoede stier gennem fortidsskoven på forskellige årstider. Vedbæk-bopladsen og de aktiviteter, der er foregået på den, er rekonstrueret. Skind, træ, grene, det ujævne gulv, udstoppede dyr og udhulede træstammebåde giver følelsen af at gå gennem et fortidslandskab.

Måske så det sådan ud, da Vedbæk-folket gravlagde den unge kvinde og hendes barn?

LÆS OGSÅ: MAD MAD MAD på Gl. Holtegaard

LÆS OGSÅ: De to skeletter fra Vikingetiden bringes til live

Bagerst i udstillingen finder man tre af 17 fundne grave. De er placeret på en rekonstrueret gravplads ved siden af bopladsen. Det skyldes, at man i jægerstenalderen faktisk begravede de døde samme sted, hvor man havde boede – tilsat godt med rød okker. Livet og døden bliver meget nærværende, når man står der. I en af de mest kendte grave ligger en ung kvinde. Hun er sandsynligvis død ved fødslen af den lille babydreng, der ligger ved hendes side. På tværs af tusind år kan man føle tabet og smerten. Den lille babydreng er gravlagt på en svanevinge sammen med en lille flintekniv, som han ville have fået, hvis han var vokset op på bopladsen i Vedbæk med sin familie. På væggen bag gravene står en smule information om gravene. Fokus er på de genstande, som de døde har fået med i graven.

I den anden ende af udstilling hviler den gamle jæger. En gigtplaget ældre mand på hele 50 år, gravlagt på et hjortegevir for at ære hans status. På hans ben ligger store kampesten. Da jeg gik i skole, fik vi fortalt, at det var, fordi man – også i stenalderen – var bange for spøgelser og for, om den gamle jæger kunne finde på, at gå igen. Søn6år så på mig med store øjne: ”Var der zombier i stenalderen?” Men her måtte museumsinspektøren bryde ind og fortælle, at man i dag hælder til teorien om, at stenaldermenneskene har lagt store sten oven på en slags kiste for at forhindre, at vilde dyr gravede graven op. Hvis kisten er brudt sammen, er stenen så landet på afdødes ben. Så intet tyder på, at der var zombier i stenalderen. Man har næppe været det mindste bekymret for sine forfædres ånder, idet man har boet klods op ad dem. Til gengæld tyder de mange amuletter fundet i gravene på, at man har forsøgte at beskytte sig mod andre ting.

LÆS OGSÅ: “Hvad kalder man en Neanderthaler, der går på jagt…”

I denne sidste del af udstillingen får vi også at vide, at oldtidsfolket havde stærke knogler takket være al den motion, de fik af at gå på i jagt, samt en kost på primært fisk og skaldyr, pattedyr, bær, planter – og nul sukker.  Vedbækfolkets tænder var slidte, men helt uden huller. Til gengæld led stenaldermennesket af gigt.

LÆS OGSÅ: Historien om græskarlygten og Gratis Halloweenopgaver

I skolernes efterårsferie fra lørdag d. 15. oktober til søndag d. 23. oktober kan man selv prøve, hvordan arkæologer udgraver skeletter. I udstillingen er der opsæt en stor sandkasse med (en kopi! af) et menneskeskelet. Søn 6år bemærkede tørt: “Jeg håber, at det er et Neanderthaler-skelet – det går hurtigere”. Det var det nu ikke, men med kyndig vejledning af museumsinspektøren og en knogleekspert gravede vi ud med graveskeer og pensler, mens vi hørte om arkæologernes arbejdsmetoder, og hvad man kan se ud af de døde skeletter, hvordan man køns- og aldersbestemmer skeletter, og hvor høj personen var. Og så er det ellers et rent puslespil, som kastede mere end én god snak af om, hvordan mennesket ser ud indeni, og hvor mange dele et skelet består af.

Ruderdal Kommune har planer om at bygge et nyt museum i Vedbæk. Det gælder derfor at opleve denne lille forhistoriske perle lidt nord for København, mens tid er.

Vedbækfundene

Adresse: Attemosevej 170, 2840 Holte
Åbningstider: Tirsdag-fredag kl. 12-16, Lørdag-søndag kl. 12-17
Mandag lukket, dog åben 2. påskedag og 2. pinsedag, Lukket 24.-26. december, samt 31. december og 1. januar
Pris: Voksne 40 kr., pensionister, studerende og grupper på over 10 pers.: 20 kr., børn under 18 år: gratis
Parkering: Gratis foran Gl. Holtegaard.
Bed om quizzer i billetsalget: I Quiz 1 skal man finde dyr og genstande, i Quiz 2 skal man svare på spørgsmål.
Hjemmeside: Vedbækfundene | Rudersdal Museer

Rekonstruktion af kvinde og baby: DR viste i april 2017 udsendelsen i ”Historien om Danmark”, hvor Vedbækfundenes historie blev fortalt. På denne side kan man se rekonstruktionen af, hvordan det har set ud, da man gravlagde den unge kvinde med sin babydreng: Vedbækfundene vender hjem! – Kulturhistorier

Lav din helt egen quiz i Vedbæk om stenalderen: https://museer.rudersdal.dk/rum/temaer/sjov-i-stenalderen

Wikipedia om Vedbækfundene

Læs artikel om, hvorvidt kvinden i graven var gravlagt med en babybæresele.
Se film om udgravningen: Vi graver i fortiden 00:00:06.28 – 00:27:07.82 | Danmark på Film (danmarkpaafilm.dk)

I Nationalmuseets permanente udstillinger om Danmarks Oldtid er en dobbeltgrav fra bopladsen bopladsen Gøngehusvej Vedbæk udstillet.

Fotos: Egne, Lennart Larsen, Nationalmuseet.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget