Kristianstad – Christian den 4. har ikke levet forgæves

Byens vartegn: Den smukke Trefoldighedskirke.

Kristianstad i Skåne var første stop på vores Sverigestur. Det er en smuk by i gammel stil, og man fornemmer, at man er i et område med danske aner. Byen er grundlagt som fæstningsby og værn mod svenskerne af Christian den 4. i 1614 lige efter Kalmarkrigen (1611-1613). Skåne blev tabt til Sverige i 1658, og Christian 5. forsøgte under Den skånske krig (1675-1679) at generobre det tabte land. I to år nåede Kristianstad at være tilbage på danske hænder fra 1676-78. Svenskerne belejrede byen, og i august 1678 var det slut. Under Den store nordiske krig (1709-1720) gav danskerne en generobring af Kristianstad et sidste forsøg, men forgæves.

LÆS OGSÅ: “Blodkongens Datter”

Byen er på alle måder et bevis på, at Christian den 4. ikke har levet forgæves. Overalt på byens gamle bygninger er der Christian Firtal-monogrammer og malerier af den gamle konge. Der gik på alle måder sport i at finde C4-taller over hele byen.

LÆS OGSÅ: Forleden da vi (næsten) var til bal på Rosenborg

Vi besøgte byens vartegn Trefoldigheds-kirken. Kirken er imponerende både set udefra og indefra. Den er opført i 1617-1628 af Christian den 4. få år efter, at kongen havde grundlagt byen.

Derefter spiste vi frokost på en utrolig hyggelig nyåbnet italiensk restaurant – La Bottega del Gusto på Östra Storgatan 69, hvor maden faldt både i børn og voksnes smag.

Kristianstad

Kristianstad har flere museer bl.a. Regionsmuseet Kristianstad med udstillinger om bl.a. Kristianstads militær/historie, et filmmuseum, og et natur-besøgscenteret Naturum Vattenriket, hvor man kan opleve vandmiljøet omkring byen.

Øresundbron har en god side om Kristianstad og flere af byens seværdigheder

I april skulle deres være gode mulighed for at se Tranedans.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget