Fra vores frokoststop i byen, der er en hyldest til Christian den 4., gik turen videre til Kalmar.
Kalmar er kåret som Sveriges sommerby gennem flere år, og det er helt forståeligt. Kalmar By består af hyggelige gamle huse, en af de flotteste barokkatedraler i Nordeuropa, små parker og legepladser, en mini-strand og selvfølgelig Kalmar Slot, der kan dateres tilbage til det 12. århundrede.
LÆS OGSÅ: Nationalmuseets dragende vikingeudstilling “Togtet”
Vi bruge 1½ dag i Kalmar fordelt på byvandring og på Kalmar Slot.
Da vi ankom henad eftermiddagen den 15. juli, brugte vi dagen på at besøge en kæmpe slikbutik (Kaggensgatan 26, 392 32 Kalmar, Sverige), vandrede rundt og så den gamle by og spiste middag på en sportscafé på torvet.
Kalmar Slot og Gustav Vasa skattejagten
Næste dag besøgte vi Kalmar Slot, som om sommeren er fyldt med aktiviteter for både små og lidt større børn. Den helt store event er en skattejagt, som vi brugte 2,5 time på. Derefter drak vi en kop kaffe i slottets kælder, og så udforskede vi slottet.
LÆS OGSÅ: Da vi næsten var til bal på Rosenborg
Skattejagten består af en lang række poster, der alle havde noget med Gustav Vasa at gøre. Børnene fik et skattekort, og derefter gik den vilde skattejagt bogstavelig talt. Børnene havde en fest med at udkæmpe kryds&bolle-krig mod den danske konge, ”kaste breve” til Vasas familie, gå balancegang, lægge puslespil, stå på ski og meget mere. Hele skattejagten var fint pakket ind i historier om slottet og Gustav Vasa uden at det føles som en historietime. Til sidst overrakte slottets prinsesse en præmie. Da vi besøgte slottet, var alle børneaktiviteterne – inkl. skattejagten – udendørs.
Efter skattejagten gik vi en rundtur på slottet gennem de mange smukke rum med loftsmalerier, samt riddersal, våbensamling og slotskirke.
Kalmar Slot rummer både historiske udstillinger og skiftende kunstudstillinger. I den permanente udstilling om slottets arkitektur og historie kan man blive klogere på den begivenhed, som Kalmar og Kalmar Slot er allermest kendt for, nemlig da den 14-årige Erik (af Pommern) blev kronet som regent af et forenet Norden i 1397. Kalmarunionen var skabt, og arkitekten bag, Margrete (den Første), regerede.
Frokost
Vi havde haft det så sjovt på slottet, at sulten nåede at snige sig ind på os. Mulighederne i slottets restaurant var mest klassiske svenske retter, så vi spiste på en café Soderport – lige over for slottet. Desværre var de meget lang tid om at komme med maden, og det blæste en del på en ellers lun julidag, så det endte med at blive en dårlig oplevelse.
Middag
Min mand, som er glad for og god til at finde fine dining oplevelser, havde fundet restaurant Postgaten, hvor vi spiste middag. Det var en rigtig god oplevelse, lækker mad og imødekommende personale, så børnene uproblematisk kunne sidde med ipad og headset efter middagen.
Er man glad for gourmetmad, kan man med fordel afsøge White Guide.
Overnatning
Vi boede på Best Western Plus Kalmarsund Hotell, 5 Fiskaregatan, Kalmar 392 32 Sverige. Det var fint og rent, primært valgt pga. sin centrale placering tæt på byen og tæt på slottet.