Midt i Dyrehaven nord for København ligger i ensom majestæt et lille jagtslot bygget under Christians den 6. regeringstid. Det er selvfølgelig Eremitageslottet, som mange har set udefra – ikke mindst på det traditionelle Eremitageløb i oktober måned, men som i årevis har været lukket for offentligheden.
Man kan i dag besøge slottet på guidede rundvisninger, og sådan én havde vi lagt i kurven på en regnfuld augustdag. Havde det været solskin, havde jeg overvejet at køre i hestevogn.
Turen fra Strandvejen til slottet tog en lille halv time på børneben, men da to hold kronhjorte løb forbi os, var Søn5år helt betaget.
Naturstyrelsens side om transport til slottet


Slottet blev bygget i 1730’erne, så kongen havde et sted at hvile sig under jagten og invitere sine venner på middag. Eremitageslottet har indirekte fået sit navn efter slottets spisebord, som var noget så særpræget som et elevatorbord. Bordets inderste del kunne hejses ned til det underliggende køkken gennem en lem i spisesalens gulv, hvor tjenestefolkene så kunne servere maden og sende den op igennem etagerne til spisesalen. Kongen og gæsterne kunne så nyde middagen en eremitage – i ensomhed – uden tjenerne. Man mener faktisk, at opfindelsen – trods det franske navn – er dansk og udtænkt af astronom og ingeniør Ole Rømer. Elevatorbordet havde en del udfordringer og blev kasseret allerede i 1759.
BOOK TID TIL OMVISNING HER: Billetter til Eremitageslottet
Vi var så heldige at have en tæt på alvidende guide til at vise os slottet. Børnene var meget fokuserede på fortællingen om slottets renovering, særligt at man har kunne skrælle forskellige lag af tapet og maling og finde frem til, hvordan slottet helt oprindeligt har set ud.


Slottets smukkeste rum er den store spisesal med rig udsmykning af marmor, stuk, spejle og marmoreret træværk. Guiden var suveræn til at fortælle de små historier om Christian den 6. og hans dronning, og om relieffet med jagtgudinden Diana, som forvandler en lurende jager til en hjort. Og da guiden fortalte, at ikke to kakler i slottets trappeopgang er ens, kom Søn5år på lidt af en opgave…
LÆS OGSÅ: I Darwins fodspor…
LÆS OGSÅ: Sommerferie i Småland? Kalmar, Kristianstad og Astrid Lindgrens Verden venter…
Vores guide sluttede af med at fortælle om par force-jagterne, og hans levende og pædagogiske måde at fortælle på gik rent ind hos min datter. Dyreplageriet og madspildet i, at dyrets kød var uspiseligt af alle de stresshormoner, dyret havde frigivet under jagten, vendte hun tilbage til flere gange.




Vi sluttede af i slottets kælder og køkken, hvor vi så en kort film om elevatorborde ved Katarina den Stores hof.
I dag bruger Kongehuset stadig slottet til jagtfrokoster og den årlige Hubertusjagt. Prins Henrik skulle have haft et særligt varmt forhold til slottet; han har ridset sit navn i en af slottets ruder. Og måske husker andre også de søde billeder, da prinsesse Isabella i 2010 vaskede Eremitageslottets ruder.
SE BERLINGSKEs BILLEDSERIE AF EREMITAGESLOTTET

Tak – det skal vi da i efterårsferien. Så kan vi jo gå en dejlig tur i Dyrehaven bagefter.
Hvor fint. Det vidste jeg slet ikke.
Vupti – så kom det på listen over ting, jeg måske lokker mand og børn med til i efterårsferien 🙂
Endnu en gang – fantastisk skrevet!!!
Tusind tak 🙂 Eremitageslottet er en af de bedste oplevlser, vi har haft!