Når bladene falder af træerne, duften af efteråret er nær, så venter også den amerikanske tradition for Halloween, som vi efterhånden har taget til os i Danmark. Halloween falder altid den 31. oktober og er nært forbundet med Allehelgensaften.
LÆS OGSÅ: Halloween på Frilandsmuseet.
Allehelgensaften falder i Danmark altid den første søndag i november og fejres aftenen før Allehelgensdag. I gamle dage var Allehelgensaften den aften, hvor de mørke magter, spøgelser, troldmænd og hekse var på spil for at håne de helgener, der blev fejret i kirken på allehelgensdag.
Selve navnet ”alle helgen” stammer helt tilbage fra før Reformationen i 1536, hvor Danmark var katolsk. Her tilbad man de mange forskellige helgener, som kunne gå i forbøn hos Gud for menneskene. Næsten hver dag i kalenderåret er opkaldt efter en helgen, men da der var flere helgener end dage, skabte den katolske kirke ”Allehelgensdag”. På denne dag blev alle helgener mindet.
Lav sjove Halloweenopgaver i efterårsferien.
Dagen efter Allehelgensdag holdt man så ”Allesjælesdag”, hvor man mindedes man alle de ’almindelige’ mennesker, der var døde.
I den protestantiske kirke i dag er disse traditioner smeltet sammen til én mindedag om året – den første søndag i november – for de mennesker, der er døde det seneste år.
Kilder: Wikipedea, Folkekirken.dk, Bibelselskabet, Skole-kirketjenesten Kalundborg Slagelse.
Foto: Skole-kirketjenesten Kalundborg Slagelse