Halloween, Alle Helgens Aften og Alle Sjæles Dag

Når bladene falder af træerne, duften af efteråret er nær, så venter også den amerikanske tradition for Halloween, som vi efterhånden har taget til os i Danmark. Halloween falder altid den 31. oktober og er nært forbundet med Allehelgensaften.

LÆS OGSÅ: Halloween på Frilandsmuseet.

Allehelgensaften falder i Danmark altid den første søndag i november og fejres aftenen før Allehelgensdag. I gamle dage var Allehelgensaften den aften, hvor de mørke magter, spøgelser, troldmænd og hekse var på spil for at håne de helgener, der blev fejret i kirken på allehelgensdag.

Læs mere om traditionerne.

Selve navnet ”alle helgen” stammer helt tilbage fra før Reformationen i 1536, hvor Danmark var katolsk. Her tilbad man de mange forskellige helgener, som kunne gå i forbøn hos Gud for menneskene. Næsten hver dag i kalenderåret er opkaldt efter en helgen, men da der var flere helgener end dage, skabte den katolske kirke ”Allehelgensdag”. På denne dag blev alle helgener mindet.

Lav sjove Halloweenopgaver i efterårsferien.

Dagen efter Allehelgensdag holdt man så ”Allesjælesdag”, hvor man mindedes man alle de ’almindelige’ mennesker, der var døde.

I den protestantiske kirke i dag er disse traditioner smeltet sammen til én mindedag om året – den første søndag i november – for de mennesker, der er døde det seneste år.

Kilder: Wikipedea, Folkekirken.dk, Bibelselskabet, Skole-kirketjenesten Kalundborg Slagelse.

Foto: Skole-kirketjenesten Kalundborg Slagelse

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget