Du kender læseheste og æselører, men har du hørt om læsehunde?

Datter9år startede i 3. klasse, havde knækket læsekoden, men læseglæden havde hun endnu ikke fundet. Hun kæmpede med, at de bøger, hun selv kunne læse, var for kedelige, men dem, hun gerne ville læse, var for svære.

Læsning indgår jo i mange fag. Man kan være skarp til matematik, men det kan ingen se – ikke engang én selv, hvis man ikke kan læse opgaven. Jeg oplevede i min skoletid flere, der boksede med bogstaver, og det gik ud over deres selvtillid og lyst til at gå i skole.

Og så peger mange undersøgelser på, at børn, der læser, får det lettere i uddannelsessystemet.

Ved et tilfælde faldt jeg over bibliotekets tilbud om læsehunde.

Hvad er en læsehund?

En læsehund er en rigtig levende hund, som er venlig og børneglad – og fremfor alt tålmodig. Den motiverer børn til at læse ved at lytte tålmodigt og interesseret til alverdens historier uden at afbryde, rette eller stille spørgsmål undervejs.

En læsehund er trænet og certificeret til at ”arbejde” på biblioteker og skoler med netop denne opgave. Man mødes ca. en gang om ugen med læsehunden, og et læseforløb varer typisk seks uger. Barnet modtager et diplom den sidste gang.

Læsestund med Mille

Nogen går til fodbold, jeg går til læsehund

Jeg kontaktede vores lokale biblioteks børnebibliotekar og bookede et læseforløb med læsehunden Mille. Min datter, der synes, at alle andre har fået hund under covid, var ekstatisk ved udsigt til at læse for en sød hund, og besøgene hos Mille blev hurtigt noget særligt.

Mille og hendes ejer ventede i bibliotekets forhal, og Milles åbenlyse begejstring – hun rejste sig og logrede ivrigt – ved at se læsebarnet satte scenen. Datter9år og Mille læste sammen i et kontor hyggeligt indrettet med puder og sækkestole. Milles ejer sad sammen med dem. Nogle gange havde min datter taget en bog med, som hun ville læse for Mille, andre gange valgte hun en af de bøger, som børnebibliotekaren havde lagt frem. Hun læste højt for Mille i 20-30 minutter, og herefter var der tid til hundeøvelser og sjove tricks.

Det, at læsestunden var noget anderledes og særligt, skabte en positiv og unik læseoplevelse for min store pige, og resultatet har efterfølgende vist sig som øget læselyst og større selvtillid i at læse og vælge bøger. Hun har nu kastet sig over at læse Harry Potter. Jeg havde en svag bekymring for, at min datter ville synes, at det var “pinligt” at have brug for et skud læsemotivation. Den bekymring kunne jeg have sparet mig. Min datter har stolt fortalt i både skolen og til veninderne, at hun skulle på biblioteket og læse for en hund. Som hun selv konstaterede: “Nogen går til fodbold, nogen til håndbold, jeg går til læsehund”.

Mere om Læsehunde

– Læsehundene henvender sig til børn i 1. – 5. klasse, som har knækket læsekoden, men som er udfordret og mangler motivation til at træne læsningen.
– Læsehunden og dens ejer udfører aktiviteten på frivillig basis via Foreningen Læsehunde.
– Det er gratis for barnet at modtage hjælp fra en læsehund.
– På Foreningen Læsehundes hjemmeside, kan du finde en læsehund nær dig: https://www.laesehunde.dk/

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget