Astrid Lindgrens barndomshjem – uden børn

Vi ville starte endnu en smuk sommerdag med at besøge Astrid Lindgrens barndomshjem Näs. Så langt kom vi dog ikke…

”Astrid Lindgrens Näs” tæller både barndomshjemmet, en Astrid Lindgren-udstilling om forfatterens liv, en have anlagt i, hvad man mener, er Astrid Lindgrens ånd, samt skiftende udstillinger. I dette tilfælde var der en udstilling om ”Pippi of today” om 12 piger fra hele verden, der var løbet hjemmefra.

Astrids Lindgrens farmor og farfar erhvervede Näs, hvis jord var forpagtet fra den nærliggende præstegård. Der ligger en fin fortælling bag, som Astrid Lindgren har fortalt i første kapitel i bogen ”Samuel August fra Sevedstorp og Hanna i Hult”. Det er en finurlig lille bog, der også afslører, hvor Astrid Lindgren fik ideerne til sine bøger fra. Den kan bl.a. lånes på E-reolen. I de seneste år er der udkommet mange andre gode Astrid Lindgren-biografier, brevudvekslinger og den helt fantastiske film ”Unge Astrid”. Jeg har været glad for Jens Andersens Lindgren-biografi og har brevudvekslingen med veninden hhv. Louise Hartung og teenageren Sara Schwardt.

På den svenske hjemmeside havde jeg læst mig frem til, at man alene kunne besøge barndomshjemmet på en guidet rundtur for max 8 personer. Hvad jeg ikke var klar over, var, at selve barndomshjemmet er forbudt for børn under 8 år. Så jeg blev lidt lang i ansigtet, da vores 5 årige blev afvist i døren. Barndomshjemmet ligger bag museets bygninger, så man ikke engang se det udefra.

Barndomshjemmet er fortsat i familiens eje, og det er forståeligt nok, at de ikke ønsker små varyler på slap line, men det føltes ikke rigtigt i Astrid Lindgrens ånd.

FOTOS: Egne fotos og astridlindgrensnas.se

Astrid Lindgrens Näs

Adresse: Prästgårdsgatan 24, S-598 36 Vimmerby, Tel. +46 (0)492-56 68 00, info@astridlindgrensnas.se
Åbningstider: 14. april – 18. september åbent fra 11-16.00. 12. maj – 21. august åbent fra 10-18.00.
Tjek de aktuelle tider her
Guidede rundvisninger er obligatorisk: Selve barndomshjemmet kan kun beses på guidede rundvisninger. Book tid til en 45 minutters guidet tur på bokning@astridlindgrensnas.se eller på telefon +46 0492-56 68 00 forud for besøget. Spørg evt. efter mulighed for en dansk rundvisning. Pris 150 SEK pr. person. Der er app-guides for børn på dansk, engelsk og tysk.
Priser for guidet rundvisning inkl. barndomshjemmet: Over 15 år: 350 SEK, 8-15 år: 250 SEK.
Børn under 8 år har ikke adgang til barndomshjemmet, men er velkomne i haven og til de forskellinger udstillinger.
Parkering: Gratis – der er en stor parkeringsplads et stenkast fra museet.

2 kommentarer til “Astrid Lindgrens barndomshjem – uden børn”

  1. Marianne Sørensen

    Tusind tak for tippet – jeg er glad for at jeg faldt over din blog. Vi skal faktisk til Sverige – med børn – til sommer og har snakket om Astrid Lindgrenland.

  2. Det er jeg ret glad for, at jeg opdagede! Vi har planlagt at besøge Astrid Lindgrens barndomshjem her til sommer, og jeg kunne heller ikke læse det ud af hjemmesiden, så jeg kontaktede dem og fik din oplysning bekræftet. Børn under 8 år er forment adgang.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget