Når døden er en hyggelig fætter

Udover at bringe lys i mørket, skære græskarlygter, klæde sig ud og true med ”slik eller ballade – eller jeg bomber din gade med mørk chokolade”, så er Halloween – også en god mulighed for at tale om døden med sine børn. Alle børn vil på et tidspunkt opleve at miste nogen, de holder af. Det er et livsvilkår, at vi skal dø, men mange forældre har svært ved at tale om døden.

LÆS: 10 spørgsmål til eksperten: Hvordan taler jeg med mine børn om døden?

Hvad tror vi, der sker, når vi dør? Er et skelet virkelig så uhyggeligt? Hvorfor fortæller vi spøgelseshistorier?

Børn er meget optaget af at forstå, hvad der sker i verden omkring dem. Nogle gange finder de selv på og forestiller sig ting, hvis vi ikke taler med dem. Det kan hårdt for et barn at være bange for det ukendte, og derfor er det vigtigt, at man tør tage snakken om døden.

I Kristendommen tror vi på, at sjælen flyver op til Gud, og at menneskets skal, der godt nok ligner mormor, ikke længere er mormor uden hendes sjæl. Det er ligesom sommerfuglelarven, der bliver til en puppe for derefter at forvandle sig til en smuk sommerfugl.

LÆS: Lola Jensens fem gode råd til at tale om døden med børn

Lad være med at gøre kirkegården til et uhyggeligt sted. Kirkegården er en fredhellig have. Gå en tur, besøg en afdødes grav og tal om gode minder om den afdøde. Jeg har en bekendt, som skåler i gin & tonic på sin mors gravsted, for hendes mor elskede g/t. Vi spiser vingummi – for mormor var glad for slik – og især at fodre sine børnebørn med det.

Jeg kan på alle måder anbefale ”Men ikke i dag” af Kim Fupz Aakeson, som er en sød og ironisk børnebog om døden.

“Se, det er Bobo,” siger jeg. “Jeg har fået Bobo igen!” “Han er død,” siger min mor.   “Ja, men jeg hentede ham,” siger jeg. “Jeg hentede Bobo nede hos de døde.”   “Så har man hørt den med,” siger min far.

Hovedpersonen henter sin døde hund op fra Dødsriget, men erkender, at de døde har det bedre i Dødsriget, og at sorg er en følelse, der godt må få plads.

Også Pixars animationfilm ”Coco” kan anbefales. Den udspiller sig omkring den mexicanske fejringsdag Día de Muertos – en slags Alle Sjæles Dag, hvor man hylder og mindes sine forfædre. Og udover, at de døde er nogle festlige og hyggelige fætre, så er den smukke pointe, at du aldrig er glemt, hvis du er husket af de levende.

SE: Eksperimentariets opskrift på splatterblod

2 kommentarer til “Når døden er en hyggelig fætter”

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget