Magt & Mod – og to meget lidt modige børn

En ny kulturdag ventede, og målet var denne gang Rosenborg Slot og særudstillingen “Magt & Mod” om Christian den 5. Det er i år 350 år siden, at Christian den 5. besteg den danske trone, som den første konge, der havde arvet enevældig magt.

I disse Covid19-tider får man en helt unik mulighed for at gå på museum uden “de andre” – Sartre ville elske det. Og så støtter man også vores kulturliv (og de arbejdspladser, det kaster af sig!), som i dén grad har brug for det!

LÆS om udstillingen “Magt & Mod”.

Jeg hentede børnene ved 14-tiden og kørte til Rosenborg Slot. Rosenborg Slot er et magisk eventyrslot, og vi blev også fortryllet af slottet. Så førend vi vidste af det, var vi i Christian den 4.s vinterstue, i hans skrivestue, i hans soveværelse – og stod ikke mindst med hovedet nede i hans toilet!

Rosenborg Slot har lavet en intet mindre end genial guide, som jeg holder personlig ansvarlig for, at tiden løb fra os!

Skriv “rosenborg.dk” i din mobils browser, tryk på billedet “Din tur begynder her” – og så kan man vælge etage og fremhævede genstande. Det er super godt formidlet og letforståligt – og vi endte med at studere buksevandsstol (really!), skakbrikker med danskere og svenskere, voksfigurer og et astronomisk ur.

I marmorgemakket.

I Riddersalen på slottets 2. sal finder man “Magt & Mod”-udstillingen. Rosenborg råder over overraskende mange originale genstande og dragter. I udstillingen kan man se Christian 5.s salvingskåbe, tronen af narhvaletand – den er vild! – geviret fra den hjort, der forårsagede Christian den 5.s død, og kongens dødsmaske.

Datter 8år – let forundret: “Havde han maske på, da han døde?”

I et af de små sideværelser – Porcelænskammeret – kan man endvidere se voksmasker af fire små døde spædbørn, sandsynligvis børn af Frederik den 3. og Sophie Amalie samt Christian den 5. og Charlotte Amalie. Dét gjorde indtryk på os alle tre…

LÆS OGSÅ: Jagtslottet, som fik navn efter et elevatorbord

I et andet lille siderum – Regalieværelset – ser man malerier af Christian den 5. og en voksbuste af Jim Lyngvild skabt pba. dødsmasken. Og her kom mine to meget lidt modige børn på banen. De var simpelthen s****bange for dén voksfigur.

“Uhh, han er uuuhyggelig”

KØB BILLETTER TIL ROSENBORG SLOT HER

Hvad kunne vi have gjort bedre? eller bare “Hvad gik galt denne gang?”

To ting kunne være udført bedre… “Magt & Mod”-besøget var ikke blevet så godt reseachet, som jeg gerne ville, da jeg ganske enkelt bare har haft travlt og har været udmattet hver aften kl. 21.30. Men det havde alligevel været smart, hvis jeg havde bidt mærke i, at Rosenborg Slot lukker kl. 16.00. Så vi fik ikke dvælet helt så meget i “Magt & Mod”, som jeg gerne ville. Den anden ting var, at vi alle tre blev så grebet af bare at gå rundt på slottet, at tiden løb fra os. En venlig kustode gjorde os opmærksom på tiden, og så styrtede vi op ad trapperne til Riddersalen. Det havde været smart at starte med “Magt & Mod”, når nu tiden var imod os.

Vi sluttede af med en tur i museumsbutikken og en løbetur med vind i håret i Kongens Have og Rosenhaven. Udenfor slottet er der også en udendørsinstallation med kongen til hest. Vi skal så meget tilbage til Rosenborg Slot igen.

Så mange spændende ting at vælge mellem – Søn5år gik efter “Kongen af Danmark”-bolsjer.

Godt at vide

Priser: En voksenbillet koster 120 kr., børn er gratis.

Der findes ikke årskortmulighed til Rosenborg Slot, men der kan købes et klippekort til “Parkmuseerne”, som tæller Arbejdermuseet, Davids Samling, Den Hirschsprungske Samling, Rosenborg Slot, SMK – Statens Museum for Kunst og Statens Naturhistoriske Museum.

Åbningstider: Rosenborg Slot har åbent fra tirsdag-søndag 11-16. Udstillingen “Magt & Mod” er åben frem til den 28. februar 2021.

Covid19: Rosenborg opfordrer til at købe billetter på hjemmesiden. Man booker et tidspunkt. Billetter kan dog også købes i billetsalget ved slottet. Link til onlinekøb er her. Efter de nye regler om mundbind i det offentlge rum trådte i kraft den 29. oktober, skal voksne og børn over 12 år bære mundbind.

4 kommentarer til “Magt & Mod – og to meget lidt modige børn”

  1. Jeg så et sted, at de laver en nisse-skattejagt derinde – og at man får rabat, hvis man nævner Børn-i-byen.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget