“Money, money, money”

Kulturdagen gik denne gang til Nationalmuseets nyåbnede udstilling med det mundrette navn: “Kaching – Show me the money”. Børnene syntes, at det var sjovt – og aktiemarkedets hårde realiteter ramte Søn6år mere end almindelig hårdt.

Udstillingen, der åbnede den 28. september 2022, fortæller pengenes historie. Mennesker har altid handlet og byttet, og i udstillingen kan man se et udvalg af verdens og Danmarks ældste penge. I fire universer “The Money Show”, “Showroom”, “Banken” og “Fremtiden” ser vi, at penge er meget andet end mønter og sedler – eksempelvis hundetænder, kakaobønner, muslingeskaller og aktier.

LÆS OGSÅ: Tag med Bjørn Jernside på togt

LÆS OGSÅ: Skattejagt med Rane og det magiske museum

Ved billetlugen bliver man udstyret med et “Guldkort”, og det bidrager til en ekstra dimension af udstillingen på museets 2. sal. Indledningsvis scanner man sit kort, og et Lykkehjul bestemmer, hvor mange “Nationalmuseums-kroner” man er født med. Allerede her bliver det klart, at nogen fødes til penge, og andre må knokle for dem. Strategisk placeret ved siden af scanneren står et “pengebrusebad”. Hvis man kan tjene penge nok – helt præcist 1.000.000 Nationalmuseums kr., så kan man tage sig et pengebad.

Lad det være sagt med det samme: Det er mere end almindelig svært at ende som Joachim von And, og udstillingen viser også, hvorfor dét at blive rig kræver mere end hårdt arbejde.

Vi scanner vores guldkort for at se, hvilken formue vi starter spillet med.

Ved “Hamster-hjulet” kan man forsøge at øge sin formue ved at dele pizza ud. Man skal dreje ind i de lysende felter, men undgå forhindringerne. “Hamster-hjulet” er tungt at træde rundt; mine børn havde faktisk ikke kræfter til det. På væggen er købekraftens udvikling, samt gennemsnitlige arbejds- og ferietid illustreret gennem de sidste 100 år. Det er måske ikke overraskende, men tankevækkende.

I “The Money Show” scanner man igen sit kort, og her er der penge at vinde i et “Hvem vil være millionær”-spil om viden om penge. Mine børn havde særdeles svært ved at løsrive sig fra quizen, der rummer alt fra spørgsmål om rige superhelte (Iron-man), A- og B-indkomst, den første udsteder af pengesedler (Kina), Hansestedernes møntfod (den hed “witten”), og hvilken præsident der skilte møntfoden fra guldkursen (Nixon). En sød medarbejder fra Nationalmuseet gik rundt og hjalp, hvis teknikken – eller spørgsmålene – drillede 🙂 Se svar på flere spørgsmål nedenfor.

Skæbnehjulet illustrerer på forunderlig vis, at alle mennesker begynder livet forskelligt, men den verdensdel, det land og den familie, du bliver født ind i, er mere end almindeligt afgørende for, om du bliver velhavende. 60% af din økonomiske skæbne er afgjort alene af det land, du bliver født i. Man trykker på knappen, drejer på det virtuelle hjul – og ser dels, hvor stor chance (eller risiko) der er for at blive født i enten Indien eller Kina. Danmark er med sin andel af 0,04% af verdens årlige fødsler slet ikke med på hjulet.

I “Showroom” ser vi eksempler på, at mennesker altid har været draget af materielle goder. Mennesker har tillagt guld, kunst, medaljer, sneakers og tulipanløg værdi, men det er ikke altid givet, at det, vi finder værdifuldt i dag, er tillægges samme værdi i morgen. Udbud og efterspørgsel svinger hele tiden. Og så er der eksemplet på, at den, der gemmer til natten, gemmer til katten fint illustreret med en Nilfisk-støvsuger, som i 2019 blev afleveret til en genbrugsbutik. Da man åbnede den, viste den sig at indeholde 302.000 kroner i sedler gemt (og glemt) i støvsugeren, da ejermanden døde.

LÆS OGSÅ: Neandertalere går på jagt

LÆS OGSÅ: Sig farvel til Zoologisk Museum med stil

I “Banken” ser vi, at pengesystemet i dag er et indviklet og globalt netværk. Banker, virksomheder og stater er viklet ind i hinanden af gæld, og det er svært at have overblikket over, hvordan systemet virker. I aktiespillet kan man sætte sin hårdt tjente formue på spil, og det blev hurtigt meget konkret for Søn6år. Han brød sig overhovedet ikke om røde tal og blev grådlabil efter 30 sekunders spil.

I fremtidsrummet kan man se, hvordan man har klaret sig i pengespillet og få sit portræt på forsiden af pengemagasinet KA-CHING! Har man tjent millionen i pengespillet, så kan man gå ind og tage en tur i Pengebadet. Det har man næppe, medmindre man har være født heldig, været risikovillig, hårdtarbejdende og tålmodig. Og det er udstillingens store fine pointe.

“Ka-ching – Show me the money”

Adresse: Ny Vestergade 10, Prinsens Palæ, 471 København K.
Åbningstider: Juni-september: alle dage 10-18, oktober-maj: Tirsdag – søndag 10-17 (Mandag lukket).
Priser: Voksne 110 kr. grupper (+ 10 pax) 100 kr. pr. person, børn under 18 år gratis.

– Husk at få et guldkort hver i billetlugen.
– Husk det smukke katalog i “Showroom”, hvor der er beskrivelser af de enkelte ting.
– Smid ikke Guldkortet til genbrug, før I har taget en selfie til Ka-Chings forside. Det kan godt give en dårlig stemning.
– Udstilligen tog os lidt over en time at komme igennem.
– Tag evt. en pause og lade dine penge stige i værdi i aktiespillet, mens I spiser frokost i museets restaurant eller går på opdagelse i andre udstillinger.

Udstillingen sætter fokus på: 
– Hvordan penge styrer vores liv.
– Hvad værdi er for en størrelse.  
– Hvordan man klarer sig godt økonomisk.

Svar på udvalgte quiz-spørgsmål:
Hvad hedder den rige superhelt? Svar: Iron-man
Hvad hedder de penge, børn får? Svar: Lommepenge
Færdiggør sangen “Sørens far har…”? Svar: Penge
Hvad er teksten fra sagen “Der bor en bager…”? Svar: “Og har du penge, så kan få få, men har du ingen, så må du gå”
Hvad er pengesedler typisk lavet af? Svar: Papir
Hvem udstedte de første pengesedler? Svar: Kina
Hvad hed Hansestedernes møntfod? Svar: Witten
Hvilken præsident skilte møntfoden fra guldkursen? Svar: Nixon
Hvad er tegnet for euro? Svar: €
Hvad er tegnet for dollers? Svar: $
Hvilken myndighed inddriver gæld fra det offentlige? Svar: Gældstyrelsen
Hvad hedder den lov, der fastlægger Danmarks budget? Svar: Finansloven
Hvad hed den konge, som kunne få alt til at blive til guld? Svar: Kong Midas

Fotos: Egne.

1 kommentar til ““Money, money, money””

  1. Maria P. Hansen

    Så fedt. Kan varmt anbefales!! Vi var der en hel dag, så aktierne steg nok til vi vandt millionen.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget