Konger, kroner og kronprinsesser på Frederiksborg Slot

Dagens kulturdag gik til Frederiksborg Slot i Hillerød; Danmarks svar på Englands National Portrait Gallery, og et museum, som jeg – med et enkelt lille forbehold – kunne flytte direkte ind i. På en smuk forårsdag som denne har man næsten slottet for sig selv, og det er igen et af mine bedste tips og tricks til kultur med børn: Tag en halv fridag og gå på museum uden ”de andre”.

LÆS OGSÅ: Da vi næsten var til bal på Rosenborg

Frederiksborg Slot har udarbejdet forskellige skattejagter for børn – og der uddeles en lille præmie i museumsbutikken efter endt jagt. En skattejagt knytter sig til den aktuelle udstilling om Kronprinsesse Mary og andre kronprinsesser, to andre til hhv. malerier og fem udvalgte konger. Vi valgte kongequizzen og gik i gang. Og så opstod problemerne. Skattejagten spreder sig nemlig over 1. og 2. sal i slottet, men der er ingen smutveje. Så man skal først gennem den storslåede slotskirke med alle de flotte våbenskjolde, malerier og glasmosaikker. Det er jo positivt, at børnene bliver fanget af noget spændende, men det er svært at holde fokus, når man end ikke er nået til første post.   

LÆS OGSÅ: Danmarks Dåbsattest – Jellingstenene

Endelig nåede vi til første post om ”Kongens Venner” i stue 22, hvor Laurits Tuxens maleri af Biskop Absalon, der omstyrter guddommen SvantevitArkona, hænger. Her sendte jeg (endnu) en kærlig tanke til Sigurd Barrett og ”Sigurd fortæller Danmarkshistorie”, for selvom maleriet skildrer end anden Valdemar end den, der drog på korstog til Estland, så var børnene helt klar over, hvad der foregik.  

Derefter gik turen rundt og rundt, for vi kunne simpelthen ikke finde stue nr. 25. Ikke, at det ikke var hyggeligt – vi blev klogere på Elefantordenen og Ridderkorset undervejs, så et maleriet af H.C. Ørsted, hvilket nu betyder, at begge børn bryder ud i sangen ”Elektromagnetisme” fra ”Sigurd fortæller Naturvidenskab”. Og så nåede vi også forbi Audienssalen med billeder af de oldenborgske konger fra Christian den 1. til Frederik den 3.

LÆS OGSÅ: Med Sigurd – og bl.a. H. C. Ørsted – gennem Naturvidenskabet

Navigationsudfordringerne fortsatte, men vi fandt dog stue 30 dedikeret til Christian den 4. Her skal man svare på, hvem Christian den 4. mon var i krig med på det berømte maleri Christian IV på “Trefoldigheden” i søslaget på Kolberger Heide” af Wilhelm Marstrand. ”Pfff” fnøs min 6 årige, ”det behøver jeg da ikke se på flaget for. Det er altid Sverige”

Derefter pilede vi op til Riddersalen, hvor udstillingen om kronprinsesse Mary og andre kronprinsesser befinder sig. Og her bliver det klart, hvorfor man ikke bare lige flytter ind på Frederiksborg Slot. For i enkelte rum er der koldt. Som i iskoldt! Med forbehold for, at det var koldt, og der var mørkt, så er kronprinsesseudstillingen efter min mening lidt overfladisk og ikke så godt beskrevet. Det er som så med informationen om både kronprinsesser og kjoler. Fint at vide, at dette er Marys kjole, men det kunne have været interessant at knytte en historie til kjolen, hvornår kronprinsessen bar den, hvorfor, osv. Man har valgt at tegne en skitse af kjolernes silhuetter og nummerere dem på et lille skilt. Man får derfor på alle måder brug for den lommelygte, der uddeles ved indgangen til den mørklagte Riddersal. Udstillingen begrænser sig ikke til danske kronprinsesser, men tager også lige et par danske prinsesser, der blev kronprinsesser i udlandet, med. Midt i det hele står prinsesse Sophie Magdalenes kroningskjole. Hun var Frederiks den 5.s datter, og svensk kronprinsesse, og ligeledes er der blevet plads til en montre med Christian den 9.s Alexandra og Dagmar.

Kronprinesse Marys brudekjole kan man altid dvæle ved… men ikke så længe, når den står i en iskold Riddersal.

Det var derfor en forholdsvis kold, hurtig, men ikke særlig god oplevelse at løbe gennem malerier og kjoler.

LÆS OGSÅ: Til åbning af Kongerækken med Jim Lyngvild på Kronborg

Vi sluttede af med udstillingen om kongedatteren Leonora Christina, som vi havde lært at kende, da vi så Shane Brox’ udstilling om følelsernes monstre under “Borgen”. Om end man får fornemmelsen af, at der er skelet en smule til Jim Lyngvilds succes med at skabe kjoler, man kan se og forholde sig til, så har vi at gøre med en klassisk gammel ”vi-tager-alle-vores-malerier-og-samler-dem” udstilling. For en voksen og historisk interesseret er udstillingen fin, men den ramte ikke min børn, der syntes, at fem-seks rum med tekst og billeder var en stor mundfuld.

Skattejagt på Frederiksborg Slot

Museet er åbent alle årets dage:
1. november – 31. marts: kl. 11-15
1. april – 31. oktober: kl. 10-17
– Skattejagterne findes i stue 19, Ridderstuen, som er det første lokale, man træder ind i, når man har vist billet. Vær opmærksom på, at der er tekst på alle sider af skattejagterne.
– Der er særlige tilbud til børn i påskeferien, bl.a. en æggejagt.
– Tag en folder med oversigt over rumnumre. Man får brug for at orientere sig i den. Generelt kan det godt betale sig at bruge fem minutter på folderen, medmindre man kender slottet ud og ind.
– Det er tilladt at medbringe små håndtasker – større tasker skal opbevares i skabe i garderoben.
– Download evt. app’en Smartify – hvis du kan. Det lykkedes ikke for mig at få den til at virke.
– Læs ”Sigurd fortæller om Kongerækken” – særligt de Oldenborgske konger. Vi hørte et par konger som lydbog på turen til slottet.

Fotos: Egne og Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget