Alle de grimme følelser på “Borgen”

Hvis murene på Christiansborg Slot kunne tale, ville de nok have en historie eller to at fortælle. Det Christiansborg, som vi kender, er faktisk den tredje borg på stedet. Under Christiansborg kan man stadig se ruinerne af borgen, som biskop Absalon byggede i 1167, da byen Havn blev grundlagt, resterne af Blåtårn, hvor Leonora Christine tilbragte næsten 22 år, og grundstenen til det tredje Christiansborg. Hvis der er et sted i København, hvor hele følelsesregisteret af vrede, forventning, ensomhed, skuffelse, frygt, usikkerhed, stress og meget mere gemmer sig, så må det være under Christiansborg.

LÆS OGSÅ: Jagthytten med elevatorbord

Det giver derfor god mening, at multikunstneren Shane Brox har skabt en udstilling med 12 monstre som repræsentanter for 12 svære følelser. Mennesker har frygtet monstrene siden antikken, middelalderen eller renæssancen. Gennem historien er monstrene blevet fortolket på mange forskellige måder, og nu giver Shane Brox sit bud. Hvert monster er i udstillingen knyttet til en følelse, som kan være svær at forstå og endnu sværere at tale om.

LÆS OGSÅ: Børnebøgerne om Niels Bohr, om Marie Hammer og om Inge Lehmann.

Vi startede ved Forventningens monster – det ”Altseende øje” og gik derefter rundt gennem ruinerne. Det var en fantastisk vandring. Ved hvert monster er der på dansk og engelsk en beskrivelse af de følelser, monsteret fremkalder, en kort beskrivelse af det historiske monster, samt en beskrivelse af den ruindel, som monsteret er opstillet ved. Endvidere er der et sjovt lille tip til, hvordan du kan slippe af med monsteret.

LÆS OGSÅ: Med vikingerne på togt.

Det er de store grimme følelser, der er i spil, men det var ikke alle følelser, som Datter9år og Søn6år kendte. Men der var på alle måder også noget at reflektere over for de lidt ældre gæster. For det er jo rigtigt, at følelsernes monstre har en evne til at blive stærkere, når vi ubevidst fodrer dem og mindre, når vi konfronterer dem og taler om dem.

LÆS OGSÅ: Besøg i Jelling.

Shane Brox med Strigol – Stressens monster

Det er ikke en gyserudstilling, der har til formål at skræmme børnene. Mine børn var heller ikke bange. Til ”Strix”, jalousiens monster og ”Strigol”, stressens monster er der tilknyttet højlydte lydeffekter. De er ikke så skræmmende, når man står over for monsteret, men de runger i sagens natur en del i ruinerne, hvilket godt kan virke lidt overvældende. Ved Strix, der har en forkærlighed for babyer symboliseret ved en dukke, syntes Søn6år, at det hele blev lidt svært.

Det er en virkelig fin oplevelse, der på en anderledes måde kombinerer kunst med historie og sagn – og samtidig giver mulighed for at tale om følelser på en ny måde.

I midten af udstillingen er der et lille rum med en film, hvor Shane Brox fortæller om monstrene, og vi hører om de tre borge på stedet: Absalons borg, Københavns Slot og Christiansborg Slot.

Monster – stygge skabninger med store følelser

Åbningstider: Udstillingen er forlænget til 31. oktober 2022 (Tirsdag til søndag 10:00 – 17:00)
Adresse: Ruinerne, Indre Slotsgård, 1218, København K 
Pris: Børn (0-17 år) er gratis. Voksne 75 kr.
Alder: Udstillingen er anbefalet fra 5 år.
Varighed: Turen gennem ruinerne tog os ca. 1 time.
Gode tips: Hvis du køber en Slotbillet til resten af udstillingerne på Christiansborg Slot på nettet, så varer den et år. Køber du samme billet i billetlugen, så er gyldigheden en måned.
– Slotsbilletten giver dig yderligere adgang til De Kongelige Repræsentationslokaler og Det Kongelige Festkøkken (samt De Kongelige Stalde i åbningsperioden fra påske til efterårsferien og Christiansborg Slotskirke på søndage).
– Køb billetten på nettet forinden; det kan godt tage lidt tid, før mailen går igennem.
– Det er en oplevelse, som jeg vurderer, er bedst, hvis der ikke er alt for mange mennesker.
– Man skal følge pilene og ja, man kommer tilbage gennem filmforevisningsrummet.
App’en Useeum: Man kan downloade en audioguide i app’en Useeum i App Store eller Google Play og gå ind på Christiansborg Slots profil. Åben her guiden Ruinerne under Christiansborg.
Monstrene er: Det Altseende Øje (Forventningens monster), Maren (Angstens monster), Dragen (Ensomhedens monster), Blemmya (Tristhedens monster), Basilisk (Usikkerhedens monster), Strix (Jalousiens monster), Pan (Glædens monster), Strigol (Stressens monster), Beelzebub (Frygtens monster), Lucifer (Skuffelsens monster), Kraken (Kærlighedens monster) og Hundehoved (Vredens monster).

Fotos: Egne foto og pressefotos fra Christiansborg Slot, credit: Thorkild Jensen.

1 kommentar til “Alle de grimme følelser på “Borgen””

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget