Med fingrene i Dronningens smykkeskin

Dronning Margrethe råder over en meget stor smykkesamling, som er lige dele historie, symboler og bærere af minder, venskaber og kontinuitet af livet som Danmarks dronning gennem 50 år.

Børnene og jeg drog en solbeskinnet tirsdag mod Amalienborg for at se udstillingen ”En dronnings smykkeskrin – 50 år på tronen fortalt i smykker” – mest af alt, fordi der er udarbejdet en fin skattejagt for børn fra 6-10 år, som kan downloades her. Fra den 25. juni 2022 skulle den kunne udleveres i billetsalget, men print den, hvis I kan for en sikkerheds skyld.

En solbeskinnet dag på Amalienbog Slotsplads

LÆS OGSÅ: Med kronprinsesserne på Frederiksborg

I udstillingen ser vi over 200 kendte og mindre kendte smykker fra Dronningens smykkesamling.  Dronningen selv lægger stemme til den audioguide, som man får udleveret. Med audioguiden i hånden kan man derfor undervejs i udstillingen høre Dronningen selv fortælle om udvalgte smykker og begivenheder. Man kan også læse alle lydfortællingerne i en skriftlig version, der udleveres i billetsalget.

Vi havde vanen tro ladet Sigurd få det indledende ord ved at høre de sidste kapitler om Christian den 10., Frederik den 9. og dronning Margrethe fra ”Sigurd fortæller om Kongerækken” indtalt som lydbog. Det gode ved dronning Margrethe er, at børn faktisk godt ved, hvem hun er; hun er ikke en fjern regent i kongerækken, men en nærværende figur.

LÆS OGSÅ: Slottet, der fik navn efter et elevatorbord

Jeg havde mine tvivl om, hvorvidt smykker ville kunne fange mine børns opmærksomhed. Om det er udstillingens fabelagtige formidling, de smukt indrettede rum i Christian VIII’s Palæ eller skattejagten, skal jeg ikke kunne sige, men begge børn var ellevilde, talte rubiner og perler, kronblade på margeritter og tegnede hjortetænder som om, de aldrig havde lavet andet.

Som voksen var jeg ret betaget og overrasket over, hvor meget historie der egentlig er i smykker. Dronning Ingrid har i den grad bidraget med smykker, der har en uvurderlig historisk betydning.

Man går gennem det ene farvede rum efter det andet og ser smykkerne. Der er både de helt klassiske diademer og halskæder, som dronningen bærer til større ceremonielle begivenheder, og de private smykker, som hun har på for sin egen fornøjelses skyld. Man lægger mest mærke til dronningens tøj, men udstillingen viser, hvor meget der også er tænkt over hendes valg af smykker. Nogle steder står der fotorammer med billeder af dronningen med de enkelte smykker, andre steder er udstillingen suppleret af video og musik fra bl.a. dronningens sølvbryllup, balkonscenen i januar 1972, og kronprins Frederiks bryllup. Det giver en hyggelig næsten familiær atmosfære.

I billetsalget var vi advaret om, at enkelte smykker mangler i udstillingen. Det skyldes ganske enkelt, at dronningen bruger dem i sit arbejde, og de derfor en given dag kan være hentet ud af udstillingen. Det udløste en del benovelse hos mine to børn.

”Har hun så selv været inde og hente smykkerne?”, spurgte Datter10år” og rettede sig selv ”Nej, det har hun nok en tjener til.” ”Ja”, supplerede Søn6år, ”tænk på alle de trapper!”

LÆS MERE om udvalgte smykker HER

Udstillingen viser også de ordner, som dronningen har fået fra andre lande lige fra Hosebåndsordnen til den norske Olav-orden, samt selvfølge de danske ordner Dannebrogordenen og Elefantordenen.

Solen strålede fra en skyfri himmel, da vi 1½ time efter trådte ud på Amalienborg Slotsplads. Her blev mors viden ud i rytterstatue (det er Frederik den 5., som grundlagde “Frederiksstaden” rundt om Amalienborg), hvorfor hedder det Amalienborg (Fordi Frederik den 3.s dronning Sophie Amalie opførte et lille lystslot her), hvem bor i de forskellige palæer (Christian VII’s Palæ, eller Moltkes Palæ – det sydvestlige palæ, er dronningens gæste- og repræsentationspalæ, Christian VIII’s Palæ, eller Levetzaus Palæ – det nordvestlige palæ, Amalienborgmuseet, Frederik VIII’s Palæ, eller Brockdorffs Palæ – det nordøstlige palæ, rummer kronprinseparrets bolig og Christian IX’s Palæ, eller Schacks Palæ – det sydøstlige palæ, er dronningens residenspalæ) lige testet. Wikipedia er en ven i nøden.

På vej tilbage til bilen konstaterede Søn6år tørt: “Jeg kan faktisk godt forstå, hvis folk smider deres skrald på gaden. Der er jo ikke nogen skraldespande nogen steder”. Vi fandt dog én, godt gemt bag skurvogne, lige ved siden Sø- og Handelsretten.

LÆS OGSÅ: Da vi næsten var til bal på Rosenborg

LÆS OGSÅ: Sig farvel til Zoologisk Museum med stil

Fotos: Egne

En dronnings smykkeskrin

Hvor: Udstillingen vises på Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg til og med 23. oktober 2022. Christian VIII’s Palæ er det palæ, som ligger mellem Frederiksgade og Amaliegade.

Pris: Voksen: 125 kr, studerende 80 kr., børn er gratis. Jeg købte årskort til 299 kr., som også gælder til Rosenborg og Koldinghus. Køb det i museumsbutikken; det er besværligt at købe det online, omend medarbejderne fra Kongernes Samling er meget hjælpsomme og imødekommende 🙂

Foredrag: I forbindelse med udstillingen på Amalienborgmuseet vil der blive tilbudt en foredragsrække med emner, der stiller skarpt på regeringsjubilæet, smykkerne, smykkedesign og historien. Se hele programmet her

Skattejagt for børn: Udleveres i billetsalgtet – eller print skattejagten HER for en sikkerheds skyld. Husk en blyant.

Hvis du vil vide mere: Kongernes Samling har i samarbejde med Politikens Forlag udgivet bogen ‘En dronnings smykkeskrin’. I bogen fortæller Dronning Margrethe om sit forhold til smykkerne i sin private smykkesamling, der rummer arvestykker, gaver og også smykker, som Dronningen selv har ladet fremstille, eller som hun har valgt. Bogens forfatter, Heidi Laura, dykker ned i smykkernes historie og de mange fortællinger, som de bærer på om kongefamilien og om Danmark. Læs mere om bogudgivelsen her

Tasker: Man må ikke have større tasker med i udstillingen, men de kan sættes gratis i aflåste skabe i kælderen. Man får en relativ stor nøgle ud af det.

Parkering: Vi fandt gadeparkering i Amaliegade.

Læs mere om “En dronnings smykkeskrin” og se billeder og film fra udstillingen i det digitale medlemsunivers Kongernes Samling Ekstra lige her.

2 kommentarer til “Med fingrene i Dronningens smykkeskin”

  1. Og så har DR lavet en fin programrække i anledning af udstillingen, hvor Dronningen fortæller om smykkerne. Den er også god.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget