Når de sande kunstnere tryller…

Dagens kulturdag gik til nordpå, nærmere bestemt Hundested Havn, hvor man for 11. år i træk holder sandskulpturfestival. Temaet i år er “Tidsrejsen”. Hold op, hvor er det flot! Jeg har set sandskupturer før, men det tager alligevel vejret fra en, når man står over for en meterhøj blæksprutte, der vender et timeglas – i sand. Ved indgangen kan man få en lille quiz på dansk og engelsk med spørgsmål til de enkelte skulpturer. Det fungerer rigtig fint og fik børnene til at kigge nærmere på selve skulpturene.

“Er det dig Bedstemor”-skulpturen viser høns med deres genetiske forfader T-Rex.

LÆS OGSÅ: Med fingrene i Dronningens smykkeskrin

I en stor sandkasse kan man leder efter “rubiner”, som udløser en is som premie, og i en lang sandrende kan man skabe sin egen sandskulptur; dog kun i almindeligt sandkassesand. I cafeen kan man købe is, kaffe og kage, som man kan nyde, mens børnene piler rundt og leger.

Hvordan laver man en sandskulptur?

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvordan man egentlig laver en sandskulptur, der ikke forsvinder på nul-komma-fem. Svaret ligger i materialet og processen. En sandskuptur består af sand fra en grusgrav tilsat 10% ler. Blandingen bliver tilsat vand og “stampet” med 60 tons tryk i træforme, så man har en hård kompakt masse. Herefter kan sandkunstnerne gå i gang med deres arbejde. Ved sidste års festival blev der brugt ca. 1000 tons sand, og det genbruges år efter år til nye skulpturer. Hvad sker der så, når det regner? Ingenting! Lerret tører og danner en skal, der kan modstå regnen.

 En sand sømandshistorie

Festivalen rummer også en lille samling af sand fra hele verden i små glas indsamlet af sømanden Arne Asmussen og hans venner. De står i en fin lille montre i pakhuset og er en fin påmindelse om, at sand er en jordtype bestående af partikler med en diameter mellem 0,002 og 2 mm, der findes over hele kloden.

LÆS OGSÅ: Med Sigurd – og bl.a. H. C. Ørsted – gennem Naturvidenskabet

LÆS OGSÅ: Udstillingen om neandertalere på Statens Naturhistoriske Museum

Børnene var begejstrede og nød at bygge sko (ja, sko) og vulkaner i sand. Det er facinerende, hvad en sandkasse i Hundested kan i modsætning til den sandkasse, vi har hjemme i haven, som ingen har fundet det nødvendigt at bygge sandskulpturer i. Nogensinde. Hundested Havn var et overraskende hyggeligt bekendtskab, hvor man sagtens kan bruge et par hyggelige timer med at spise frokost og nyde sommerstemningen ved havnen.

Sandskulpturfestival i Hundested Havn

Åbningstider: Åbent alle dage: 12. maj – 31 august. 2022 Kl. 10 – 19. 1. september – 23. oktober 2022 Kl. 10 – 17.
Adresse: Hundested Havn Kajgaden 7 – Kør efter skiltene.
Parkering: Der er en times parkering foran Aldi. Ud på vejen ved kroen er der gratis parkering.
Pris: Voksne: 55 kr., Børn: 4 -12 år 25 kr., Børn: 0 – 3 år er gratis.
Tid: Vi brugte en time og 10 minutter på festivalen.
Knud Rasmussens Hus: Lidt længere nordpå ligger Knud Rasmussens Hus | Museerne i Halsnæs Kommune Det nåede vi ikke denne gang, men ideen er hermed givet videre.
Legeplads: Et stenkast fra Sandskulpturfestivalen ligger en stor legeplads.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget