En tur gennem Pixars computermagi

Hvordan laver man egentlig film som Toy StoryCoco, Inderst Inde og Monsters, Inc. ? Det giver Experimentariums store nye udstilling The Science Behind Pixar et par af svarene på. Jeg havde medbragt Datter og Veninde10år, samt Søn og Bedsteven7år. The Science Behind Pixar er produceret af Museum of Science i Boston i tæt samarbejde med Pixar, og den lykkedes rigtig godt med at vise, at matematik og naturvidenskab er kreative værktøjer, man bruger, når man laver animationsfilm.

LÆS OGSÅ: Danmarks Dåbsattest – Jellingstenene og Var der zombier i stenalderen?

Udstillingen indledes med en film, hvor to Pixar-medarbejdere på dansk guider rundt i Pixars organisation og fortæller om de processer, som ligger bag skabelse af en animationsfilm. Bagefter kan man selv lege med filmskabernes værktøjer i et hav af interaktive aktiviteter. Udstillingen er opdelt i otte områder, hvor de grundlæggende faser i Pixars animationsproces bliver vist: Modellering, Rigging, Overflader, Sets og Kameraer, Animation, Simulation, Lyssætning og Rendering. Og ja – ens ordforråd udvider sig ganske betragteligt efter en tur i Pixar-maskinen.

LÆS OGSÅ: Med Sigurd gennem Naturvidenskabet

De 8 faser i Pixars processer

Det er i sagens natur en ret teknisk udstilling, men den viser ret fint, hvordan matematik, geometri og animationsteknologi spiller sammen. Børnene fandt stor glæde i genkendelse af filmene, og i at modellere, animere, sætte lys, indstille kameravinkler og lege med nogle af Pixars mest populære figurer. Den klukkende latter fra Søn og Bedsteven7år afslørede, at de havde en fest. Særligt stationerne, hvor man kan få cowboydukken Jessie fra Toy Story 2 til at udtrykke følelser blot ved at bevæge hendes øjenbryn, øjenlåg og pupiller var svær at løsrive sig fra. Pigerne var helt oppe at køre over at lave deres egen stopmotion-film med den berømte, hoppende arkitektlampe fra Pixars logo. Som voksen var jeg ret facineret af, hvor meget det egentlig udtrykker, når man ændrer hastighed og vinkel på Mikes vinkende arm i Monsters, Inc. samt teknologien i at få Meridas hår til at opføre sig realistisk.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du rig!

Vi fik nogle gode snakke om, hvor meget matematik der er i Pixar-film, at matematik er meget mere end tabeller! – og at man kan aflæse rigtig mange ting ud af Pixar-karakterenes udseende og deres kropssprog. Hvad signalerer vi selv med vores udseende og kropsprog – nogen gange ubevidst?

Udstillingen er målrettet større børn og deres voksne. Min vurdering vil være, at mindre børn vil blive udfordret af de tekniske arbejdsstationer.

LÆS OGSÅ: Børnebogen om Inge Lehmann og Børnebogen om Niels Bohr

Pixar på Experimentarium

Adresse: Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup, Telefon: +45 39 27 33 33
Åbningstider: Experimentarium holder åbent fra 09.30-17.00 alle årets dage med undtagelse af den 24. og 31. december. Her er åbningstiderne 9:30-14:00.
Varighed: The Science Behind Pixar kan opleves på Experimentarium fra den 13. oktober 2022 og frem til 10. april 2023.
Målgruppe: Børn i alderen fra 8 år og op.
Pris: Entré, barn (2-11 år): 135 kr. Entré, voksen: 215 kr., Studerende: 135 kr., Børn under 2 år: Gratis. Studerende (med studiekort): 95 kr. Læs mere her: Åbningstider og priser – Experimentarium
Tidsforbrug: Vi brugte ca. 1 time og 20 minutter på Pixar-udstillingen.
Parkering: Betalingsparkering i parkingshuset under Waterfront, 2-timers parkering på gaden. Er du villig til at gå, er der gratis parkering ved Tuborg Parkvej. Tjek dog altid skiltningen 🙂
Quiz: Experimentarium har udarbejdet en Pixar-quiz til mobilen

Gode råd inden udstillingen:
Man kan inden besøget tale med børnene om, hvilke animationsfilm de har I set, og hvad der kendetegner dem?
Hvad er Pixar?
Hvilke animationsfilm fra Pixar, kan I komme i tanke om?
Hvilken er jeres yndlings-animationsfilm – og hvorfor?
Hvordan tror I, at man laver en Pixar-film? Hvad skal man kunne, når man arbejder med animationsfilm?
Hvad er forskellen og ligheden mellem forskellige typer film (animationsfilm, tegnefilm, live-action, dokumentarfilm m.fl.)?
Er der nogen historier, der passer bedre til at blive fortalt som animationsfilm eller som live-action film med levende skuespillere?

Læs mere om udstillingen her: The Science Behind Pixar på Experimentarium: Videnskaben bag magien
Download lærervejldning her: Tag dine elever med: Oplev The Science Behind Pixar på Experimentarium

LÆS OGSÅ: Med fingrene i Dronningens smykkeskrin

Fotos: Egne og Experimentarium.

Kommenter, spørg eller diskuter indlægget